Zuivel van Evert en Corine Rikkenberg valt in de smaak
Van gasten op de camping kregen ze vaak de vraag: kunnen we hier melk kopen? Zo is bij broer en zus Evert en Corine Rikkenberg en hun partners Henk en Monique het idee ontstaan om met een deel van de melk van Zuivelboerderij Texel zelf producten te gaan maken. En met succes.
Vier jaar geleden stond het bedrijf nog in de kinderschoenen, maar inmiddels is de zuivel van Zuivelboerderij Texel te vinden in menig koelkast. Evert: ‘We begonnen voorzichtig, met naast yoghurt en kwark ook chocolademelk en drinkyoghurt. Inmiddels hebben we skyr, vla, vlaflip, karnemelk en kevir in het assortiment. Ook hebben we de mogelijkheid om bijvoorbeeld ’s zomers yoghurt met limoensmaak te maken en ’s winters met stoofperen.’ De productie van eigen zuivel begon klein. Het werd verkocht in de eigen winkel aan de Schorrenweg en geserveerd bij het ontbijt in diverse hotels. ‘Er kwam steeds meer vraag naar de zuivel en al gauw konden we opschalen met verkoop in lokale supermarkten en een verkoopkar op maandagochtend in Den Burg. Zo trekken we een nog breder publiek.’
Puur
Evert en Corine kiezen bewust voor een winkel op de boerderij en verkoopkar. ‘Contact met de consument vinden wij belangrijk’, vertelt Corine. ‘We willen ze graag meegeven dat we super blij zijn met wat we doen en goed voor onze dieren zorgen. Dat mag de consument ook zien. Voorheen werd de hele plas melk verkocht aan FrieslandCampina, nu verwerken we het deels in onze eigen zuivelproducten. Puurder wordt het niet.’
- www.zuivelboerderijtexel.nl
- 06 5380 0053
- Schorrenweg 39 1794 HE Oosterend Netherlands
- Ik ben - Producent van product
- Ik verkoop - ik ben een verkooppunt
Reacties
Voor een gezellig kletspraatje bij de zuivelkar of in de winkel staat Corine dus altijd open. ‘Voor sommigen is het echt het uitje van de dag, geweldig vind ik dat. Eens zei een klant die onze yoghurt had geprobeerd: ohnee, nu ben ik verpest. Zuivel uit de supermarkt moet ik niet meer. Een andere klant uit Oudeschild komt iedere maandagmorgen op de fiets naar de zuivelkar voor de wekelijkse boodschapjes. Hoe hard het ook stormt of regent, hij moet en zal komen voor zijn twee flessen verse yoghurt. Prachtig toch?’

Generatie
Evert en Corine zijn de derde generatie in de veehouderij die opa Gerard Rikkenberg in 1949 begon. Hoewel ze allround zijn en kunnen inspringen waar dat nodig is, hebben broer en zus hun eigen werkzaamheden en vullen ze elkaar goed aan. Evert melkt de koeien, doet de algehele verzorging van de dieren en brengt zuivel rond op het eiland. Zijn partner Monique regelt de boekhouding. Corine verzorgt de kalfjes, insemineert de koeien en is verantwoordelijk voor de zuivelproductie. Corine: ‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in voedselbereiding. Een product dat ambachtelijk is, dicht bij de natuur ligt en waarmee geen vreemde dingen gebeuren.’ Om alle vraag naar zuivel te kunnen behappen is Silke aangenomen om Evert en Corine te ondersteunen met het maken, verwerken en bezorgen van de zuivel. ‘Ook staat ze regelmatig in de verkoopwagen. Heel fijn zo, dan kom ik ook nog ‘gewoon’ aan m’n werkzaamheden op het erf toe. Daarnaast helpt mijn partner Henk ook mee in de winkel en verkoopwagen en beheert hij onze Facebookpagina waar we regelmatig leuke acties op publiceren.’
Ondanks hun bescheidenheid durven ze vooruit te kijken. Evert: ‘We hebben hier de mogelijkheid om te groeien. Jaarlijks blijft er ongeveer 100.000 liter van onze melk op het eiland. Maar met 1,6 miljoen liter eigen melk kunnen we nog wel even vooruit,’ lacht hij. ‘Met deze extra tak binnen ons bedrijf zijn we goed voorbereid op de toekomst, dat is heel fijn.’
Oosterend, North Holland
Netherlands 1794HE