Zilte Waddenproducten voor een duurzame toekomst
Groenten telen op zoute grond. Het leek onmogelijk. Maar vertel dat maar eens aan Marc van Rijsselberghe. Voor hem is iets pas onmogelijk tot het tegendeel bewezen is. Daarom experimenteert en onderzoekt hij hoe verzilte grond juist wél kan worden benut. En met succes! Want door dit onderzoek is er nu wereldwijd vierhonderd miljoen hectare grond extra geschikt voor groenteteelt. Deze oplossing draagt dus bij aan het wereldvoedselprobleem.
Als iets groeit onder zilte omstandigheden, betekent het niet dat het product ook zout wordt. 'Denk maar aan een sliptong. Is die zoet of zout? Juist ja, die smaakt van zichzelf zoet. Zo worden ook groenten tegen de verwachting in zoeter. Ze groeien prima in gebieden met brak water. Daarmee maken wij momenteel met de Salt Farm Foundation een groot verschil in ontwikkelingslanden. Ze meten daar zelf het zoutgehalte in de grond en wij geven ze vervolgens een lijstje met groenten die geschikt zijn voor dat gebied. Dat het écht werkt als oplossing van het voedselprobleem geeft wel voldoening’, vertelt Marc trots. Boeren brengen tot wel vier keer zoveel op als voorheen.
- www.wadzilt.nl
- Ik ben - Producent van product