Texeler

Texeler

Texeler

Zonder schapenboer geen Texelse wol

De Texelaar is de trots van het eiland. Wereldwijd wordt het schaap geroemd om z’n perfecte vlees, maar ook de kwaliteit van de wol is van ongekend hoog niveau. Deze zuivere scheerwol is geschikt voor het produceren van dekbedden, matrassentoppers, kussens, onderdekens en futons. Martijn de Veij, eigenaar van Texeler, kent als geen ander de unieke eigenschappen van Texelse schapenwol. Heerlijk warm in de winter, koel in de zomer. Dankzij onze schapenboeren puur natuur en volledig ambachtelijk geproduceerd.

Texel heeft zo’n honderd schapenhouders, goed voor 1.4000 schapen. In het voorjaar komen daar nog zo’n 24.000 lammetjes bij. De schapen lopen op Texel altijd buiten, in zon en zeewind. In de weides groeien allerlei soorten grassen en kruiden. ‘Natuurlijker kan niet, dat zie je terug in het schaap. De vacht is mooi dik. De wol is superfijn op de draad en volop kroezend: de perfecte isolatie,’ vertelt Martijn.

Vereniging Schapeneiland Texel

Fokkers waren het na het kruizen van het sterke oude Texelse ras Pielsteert en de beroemde Engelse rassen Leicester en Wensleydale met elkaar eens: dit is het ultieme schaap, met de mooiste vacht en zeer fijne wolvezels. De Texelaar was geboren. Sinds 1909 bewaken Texelse schapenfokkers de zuiverheid van het ras. In 2019 is de Vereniging Schapeneiland Texel opgericht. Het doel? De schapen en lammeren behouden in de weiden, op de dijken en in de natuurgebieden.  De schapenboer zorgt tenslotte voor het beheer van het landschap dat jaarlijks veel toerisme aantrekt. En zonder hen geen Texeler producten. Wil je eens kijken bij een schapenboer op het erf en zien waar de wol vandaan komt? Dat kan gerust! Er worden bij diverse boerderijen regelmatig bezoekdagen georganiseerd en zo zie je pas écht waar de producten van Texeler vandaan komen. Kom eens langs in de bedbioscoop voor meer informatie of diverse folders en flyers.

Vers

De broden van Bakker Timmer zitten vol met vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Het Texels klimaat is niet ideaal voor de tarwe, maar wel goed voor de smaak. ‘Het graan waarmee wij werken is dankzij de zilte wind extra lekker, dit proef je in ons brood. Om half twee nachts begint de eerste bakker, zo hebben wij iedere dag weer versgebakken brood op de plank.’

Image

Het oog van de vakman

Jan-Willem Bakker van boerderij De Waddel is trots op het bijzondere ras. Van de melk maakt hij zelf schapenkaas dat hij verkoopt in de winkel en hij houdt zich bezig met stamboekfokkerij. Dankzij boeren als Jan-Willem kan Texeler ieder jaar weer rekenen op wol van hoge kwaliteit. Jan-Willem: ‘Rond de maand juni worden de schapen op Texel geschoren en vrijwel alle wol gaat naar Texeler. Wij vinden het een mooie gedachte dat onze wol in hun dekbedden en matrassen nog een lang en nuttig tweede leven tegemoet gaat.’

De natuurlijke airco

Wol bestaat uit miljoenen veerkrachtige, gekroesde vezels met wel twintig bochtjes per 2,5 centimeter. Daartussen zit veel stilstaande lucht. Dat vormt een isolerende laag, die de lichaamswarmte optimaal isoleert én ventileert. De extra lange wolvezels van het Texelse schapenras zorgen zo voor de perfecte vocht- en temperatuurregeling. Daarnaast geeft de kroezing het materiaal een grote vormvastheid. ‘Wij voegen daar in de fabriek nog een uniek vernaaldingsproces aan toe, waardoor de wol nog meer veerkracht en volume krijgt. Zo voelen onze producten in alle seizoenen heerlijk licht en comfortabel.’

Voordelen

Dankzij de zilte zeelucht, wind en zon op het eiland ontstaat een prachtig natuurproduct, dat ook een positieve invloed heeft op je gezondheid. De zuivere scheerwol van het Texeler schaap regelt optimaal de temperatuur en vochthuishouding terwijl je slaapt. Zo word je nooit meer zwetend of koud wakker. En wist je dat lanoline – de stof die van nature in wol aanwezig is – ook een heilzame werking heeft op je spieren en gewrichten? Het staat bekend om de anti-reumatische werking. Die lanoline blijft in de wol achter, ook na het wassen en verwerken. De zilte zeelucht heeft een bijzondere invloed op de vachtstructuur van het Texelse schaap en zorgt voor een ongekend hoog gehalte aan deze stof.

Zelf ervaren? Kom kijken en voelen in de showroom van de fabriek. Of – nog leuker – proefliggen in de bedbioscoop, genietend van de prachtige beelden van het eiland plús de making of van het Texeler dekbed!



Oudeschild, North Holland
Netherlands 1792CB

Legenda

  • Producent
  • Verkooppunt
  • Verwerker
  • Producent & Verkooppunt
  • Verwerker & Verkooppunt
  • Producent , Verwerker & Verkooppunt

Uitleg van onze labels

Ik
ben

- Producent van product

De makers van onze Echt Texelse Producten noemen wij de producenten. Je herkent ze aan de groene kleur. De grondstgoffen moeten hiervoor minimaal 75% van Texel komen en de receptuur is origineel Texels. Het vee is verwekt, geboren en geweid op Texel. Wat betreft schapen moeten deze van het Texelse ras zijn. Niet-consumptieve producten hebben een authentiek Texels karakter en bestaan voor minimaal 25% uit Texelse grondstoffen. 

Ik
verkoop

- Verkoper van product

Dit zijn de Echt Texels Product verkooppunten. Als je over het eiland trekt zul je ongetwijfeld plekken tegenkomen waar Echt Texels producten verkocht worden. Dit kunnen producenten zijn die hun eigen producten aanbieden, maar ook externe winkels die minimaal vijf Echt Texelse Producten verkopen. Zij versterken en promoten het Echt Texels Product.

Ik
werk met

-Verwerker van product(en)

De verwerkers zijn bedrijven zoals een slagerij of horecagelegenheid die de Texelse comsumptieproducten verwerken en verkopen. Zij versterken het imago van de Texelse producten, aangezien zij de achtergrondverhalen kennen en zorgen dat deze producten bij de consument terecht komen. Bij onze verwerkers proef je dus heerlijke écht Texelse gerechten. Je herkent ze aan de oranje kleur.

Meer weten over Texeler?

Image

“Bekijk ook ons magazine, vol met Texelse verhalen, lokale recepten en tips!”

Image
Image
Image
Image
Image

Echt Texels Product

Echt Texels Product

Socials

© Copyright  Echt Texels Produkt. Alle rechten voorbehouden.