Een mooi product is voor Joscha en Inge het belangrijkst
Op Landgoed de Bonte Belevenis van Joscha Schoots en Inge Yntema worden met veel zorg en aandacht de mooiste producten gemaakt. Hun visie? Eerlijk en puur, waar mogelijk van eigen terrein. Alles wordt namelijk op het landgoed gemaakt en dat willen ze graag zo houden.
Doordat het landgoed een lange periode moest sluiten in verband met de coronamaatregelen, moesten Joscha en Inge daarop inspelen met hun bedrijfsvoering. ‘In plaats van het ontvangen van bezoekers kwam de focus te liggen op de productie. In vakanties en op reservering is het landgoed nog wel te bezoeken, maar we zijn ons echt gaan richten op het produceren van ambachtelijke producten,’ vertelt het stel.
Bierstroop
Producten die je wellicht kent en die al jaren gemaakt worden op het landgoed zijn de zeepjes, kaarsen en dranken, zoals bier en likeur. Maar daar zijn veel vernieuwingen bij gekomen. Zo vind je er nu nougat met onder andere Texelse noten, fijne scrubzeep gemaakt met koffiedik uit de theeschenkerij, Texels mosterdzaad, maanzaad en cranberryzaad. Maar ook bierstroop, gemaakt van het eigen bier. ‘We maken er een heerlijke stroop van, smaakvol bij kaas, maar het kan ook op een pannenkoek. Vooral onze biersoorten Dichte Mist en de Porter zijn er geschikt voor,’ vertelt Inge. Nieuw in de papierschepperij zijn de vuurstarters van gerecycled papier, gedoopt in koolzaadwas. Een perfecte gadget om je vuurtje mee op te stoken.
- www.landgoeddebontebelevenis.nl
- 0222 314 180
- Rommelpot 11 1797 RN Den Hoorn
- Ik ben - Producent van product
- Ik verkoop - ik ben een verkooppunt
- Ik werk met - ik verwerk producten
Whisky
Joscha is de meester-stoker van de Texelse Whisky. In de distilleerderij De Lepelaar op het landgoed is hij er al lang mee bezig en volgens kenners is deze whisky van Texelse bodem zeker de moeite waard om te proberen. Joscha: ‘We geven er onze eigen draai aan. Wat onze whisky zo bijzonder maakt zijn allereerst de grondstoffen. Speciaal voor ons landgoed verbouwt een boer op Texel triticale. Dat is een kruising tussen rogge en tarwe. Het bevat minder zetmeel dan moderne graansoorten, maar veel meer smaak. Kleine details maken het verschil. De vaten worden speciaal uitgezocht, want die hebben ook veel invloed op het eindproduct. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld eikenvaten van Wijngaard De Kroon op Texel.’ Een wel heel bijzondere whisky is de variant met graan dat is gerookt op zeewier. ‘Die viel enorm goed in de smaak. We zijn nu bezig met een nieuw experiment, waarbij we de turf gebruiken dat is opgevist door Texelse kotters. Zij hebben dat als bijvangst en wij proberen er een uniek product van te maken. Het is wel drie jaar wachten op het eindresultaat, want dan pas mag je het een whisky noemen. We zijn heel benieuwd.’ Daarnaast heeft het wel degelijk invloed waar je whisky laat rijpen. ‘Boffen wij even dat onze distilleerderij op een van de mooiste plekjes van Nederland staat…’

Dagbesteding
In totaal helpen er vijftien cliënten met een verstandelijke beperking of arbeidshandicap mee op het landgoed om de productie van al deze bijzondere, lokale producten te verwezenlijken. Edwin is de vaste bakker op het landgoed. Hij maakt onder andere de nougat, stroop én lekkerste appeltaarten met meel van de Traanroeier (de molen in museum Kaap Skil) en de appels van Fruitbedrijf Molenbuurt. De rozijnen worden geweld in Wadloper, lokale kruidenbitter van De Bonte Belevenis. ‘Edwin komt met geweldige ideeën. Zo maken we nu ook broodjes met bierbostel, het graan dat overblijft na het brouwen. Omdat we veel op smaak brouwen, zitten er veel vezels in en zo hoeven we niks weg te gooien,’ vertelt Inge trots. ‘Het enige nadeel is dat er van al onze producten een beperkte hoeveelheid kan worden gemaakt. Op is op…
Circulair samenwerken
Een voorbeeld van afvalproducten waar De Bonte Belevenis een mooi, hoogwaardig product mee vervaardigt zijn de biologische sinaasappelschillen die overblijven na het ijsmaken op Novalishoeve, waar een sinaasappelschil-distillaat van wordt gemaakt, welke als smaakmaker in de nougat wordt verwerkt. Van de rest-koffie van De Texelse Branding worden Texelse hopjes-snoepjes in de vorm van een schelpje gemaakt, maar ook een koffie-mokkalikeur. ‘En met de druivenschillen van Wijngaard de Kroon maken we een grappa. Het is leuk dat producten zo optimaal worden benut. Er zijn zo veel manieren om te verduurzamen, als je maar goed om je heen kijkt. Eigenlijk lopen alle ambachten in elkaar over.’
Den Hoorn, North Holland
Netherlands 1797RN